בתוכנית שהוצגה על ידי שר השיכון,יש לה לדבריו יתרון ברור בשיטת הניקוד ליוצאי צה"ל, כי הוא ידע, שאחרת זה לא יעבור, אך הוא עשה הבה ונתחכמה לה, והעמקה בקריטריונים מצביעה על מגמה הפוכה, שוב יתרון למגזר החרדי. נביא שתי דוגמאות וגם הצעה לשנות את שיטת הניקוד.
מאת: גרשון אקשטיין
לפעמים אני עומד נפעם מול השרים הפוליטיקאים שעושים הכול לרצות את בוחריהם ולתת להם עדיפות ברכישת מוצר בסיסי כמו דירה למגורים.
בתוכנית דיור בר השגה של שר השיכון,מר אטיאס, מוצגת על ידו העדיפות למשפחה חילונית על ששרתו בצה"ל על משפחת חרדית ברכישת דירה מוזלת, אך כאשר מתעמקים במקצת בקריטריונים, מגלים שוב את הקיפוח של משפחות חילוניות יוצאי צבא על ידי מנהיגי ש"ס ושר השיכון בראשם מול המשפחות החרדיות.
נביא שתי דוגמאות
למשל, משפחת חילונית שנשואים חמש שנים, שבן הזוג שירת עוד קודם לנישואין שלש שנים בצה"ל כחייל בגולני ובשרות מילואים ובת הזוג שירתה שנתיים בחיל המודיעין. שניהם מקבלים עוד 20 נקודות (15 לפי התוכנית עבור שרות בסדיר של שניהם 5 נקודות ועבור שרות מילואים של בן הזוג ) ועוד, עבור כל שנת נשואים הם יהיו זכאים ל8 נדודות לכל שנה וסה"כ הניקוד שהם יצברו יהיה 60 נקודות.
לעומתם ,משפחה חרדית,ששניהם לא שרתו בצבא, אך הם כבר נשואים 8 שנים(היה להם זמן) הם יזכו ב 64 נקודות ו0 נקודות על שירות צבאי. ויזכו בעדיפות על הזוג החילוני לדיור בר השגה
אז איזה צדק חברתי זה? כיצד משווים שנת שרות צבאי לוחם בחטיבת גולני , צנחנים גבעתי או בשריון לשנת נישואין של אברך חרדי נשוי , ולא עובד ותורתו היא אמנותו.?
ובצדק כועס גם פרופ' טרכטנברג ושואל בקול רם, היכן ההמלצה שלו שהתקבלה בממשלה על קריטריון ההשתכרות מהעבודה???
יתר על כן, שר היכון בונה את תוכניתו לדיור בר השגה לזוגות צעירים על בסיס תפיסה מוטעית ביסודה ,שמועד הנישואין והקמת משפחה הוא הבסיס לחישוב הזכאות , כלומר ותק בנישואין.,כאשר ידוע לבטח גם לו, שבוחריו מהמגזר החרדי, נוהגים להתחתן מוקדם בגיל 18-22 ,ואילו רב בני המגזר החילוני ,משרתים שרות מלא בצבא, לא ממהרים להתחתן, נוסעים קודם לטיול ארוך בחו"ל, לומדים במוסדות להשכלה גבוהה וכשהם כבר מתחתנים לבסוף, מולם עומדים בני הזוג החרדי בני אותו גיל עם 8-10 שנות נישואים.
ברור שכאשר שתי המשפחות ייגשו לועדת הקבלה של מכרז המיועד לדיור בר השגה,ברור לנו מי יזכה ומי ידחק לסוף התור.
לכן אני מציע לדחות את תוכנית שר השיכון על הסף לפחות בשני היבטים:
א. תשונה שיטת הניקוד לזכאות , כך שכל שנת שרות בצבא של של כל אחד מבני הזוג החילוני ,תחשב ל 14 נקודות זיכוי נוספות לפחות ולא 8 נקודות בלבד כמוצע בתוכנית, או לחילופין, לקבוע שכל שנת נישואין של הזוג החרדי תחשב ל4 נקודות ולא 8 נקודות
ב.הכנסת קריטריון ההשתכרות מהעבודה.
וכעת ,כך נכון יהיה לגשת למכרז של דיור בר השגה.
גרשון אקשטיין ,רעננה
גרשון אקשטיין , ( 66 )סא"ל (בדימוס)שרות בצה"ל בסדיר בצנחנים ,בשרות קבע ,בתפקידי פיקוד,מטה והדרכה.
ביו היתר הקים ויסד את תפקיד ראש זירת העורף במטכ"ל אג"מ מבצעים.
.עם שחרורו מצה"ל, הקים את חברת "הכוון" שעסקה בייזום והקמת עסקים ,ובין היתר כתב מספר ספרים שהם מדריכים עסקיים.וכן את הספרים: סיעוד הורים בישראל" ו"קמתי ונפלתי וקמתי שוב"
בתפקידיו הציבוריים בארגון גמלאי צה"ל-"צוות" ,שימש במשך 17 שנה ,,כחבר הנהלה,יו"ר ועדת הסברה ומערכת,יו"ר ועדת ארגון ותקנון ויו"ר ועדת ביקורת ארצית וזכה לאות "יקיר צוות"
בעקבות אירוע מוחי שממנו השתקם,יצא לגימלאות בשנת 2005 ,כיום הינו סופר ופובליציסט.
אתר הספר : http://www.gershone.ios.st
אי-מייל: grshone@zahav.net.il